Çağdaş Sözlük

Ordu ~ اردو

Memalik-i Osmani - Ordu ~ اردو maddesi. Sayfa: 53 - Sira: 7

Ali Cevad - Memalik-i Osmaniye'nin Tarih ve Coğrafya Lugati; Ordu maddesi. osmanlıcada Ordu ne demek, Ordu anlamı manası, Ordu osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Ordu hakkında bilgi. Arapça Ordu ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Ordu anlamı

Memalik-i Devlet-i Osmaniye - اردو Ordu ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Ordu ~ اردو güncel sözlüklerde anlamı:

ORDU ::: t. Bir devletin dinini, namusunu, vatan ve istiklâlini her çeşit yabancı taarruz ve tecavüzüne karşı koruyan askerî en büyük üç kuvvetten biri. Hava Ordusu, Deniz Ordusu, Kara Ordusu gibi. * En büyük askerî birlik. * Aynı iman ve düşünce sahiplerinin faaliyette olanlarının hepsi. (Maarif Ordusu, İlim Ordusu gibi mecazî olarak da söylenir.)

ordu ::: askerlerden meydana gelen düzenli topluluk.

Ordu :::


  1. Bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü
    Örnek: Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabbi / Senin uğrunda ölen ordu budur ya Rabbi. Y. K. Beyatlı

  2. Bu topluluğun başlıca bölümlerinden her biri
    Örnek: Dördüncü Ordu Karargâhına gidiş, artık bir mabede çıkılıyor gibi, baş döndürür. F. R. Atay

  3. Amaç, nitelik vb. yönlerden benzeyen insanların bütünü.

  4. Çok sayıda insan, kalabalık.

ordu ::: askerlerden meydana gelen düzenli topluluk , t , bir devletin dinini , namusunu , vatan ve istiklalini her çeşit yabancı taarruz ve tecavüzüne karşı koruyan askeri en büyük üç kuvvetten biri , hava ordusu , deniz ordusu , kara ordusu gibi , en büyük askeri birlik , aynı iman ve düşünce sahiplerinin faaliyette olanlarının hepsi , (maarif ordusu , ilim ordusu gibi mecazi olarak da söylenir , )

ordu ::: kalabalık, koşun

ORDU :::

t. Bir devletin dinini, namusunu, vatan ve istiklâlini her çeşit yabancı taarruz ve tecavüzüne karşı koruyan askerî en büyük üç kuvvetten biri. Hava Ordusu, Deniz Ordusu, Kara Ordusu gibi. * En büyük askerî birlik. * Aynı iman ve düşünce sahiplerinin faaliyette olanlarının hepsi. (Maarif Ordusu, İlim Ordusu gibi mecazî olarak da söylenir.)